perjantai 23. marraskuuta 2018

Mun kipinä

Säästäminen on mulle elämäntapa,
Siihen jää tavallaan koukkuun. Kun on asettanu itselle tavoitteen mihin haluaisi pyrkiä joka kuukausi, tuntuu hankalalta jos sitä samaa summaa ei voikaan laittaa tilistä sivuun, niinku edellisessä kuussa.

Osa ihmisistä on luonnostaan säästeliäitä,  kun osa taas oppii sen lapsena, osa aikuisena ja osa ei välttämättä halua opetella ollenkaan tai ole mahdollisuutta opetella.

Mie en oo varma missä vaiheessa mulla se kipinä varsinaisesti synty, mutta muistan jo lapsuudesta, ku seurasin edesmenneen isäpuolen illan viettoa eli hän seurasi pörssikursseja Teksti-TV stä ja kirjoitti kaikki ruutu vihkoon ylös. Silloin niistä ei ymmärtänyt mitään.

Myöhemmin yläasteelle mennessä alkoi koulussa yhteiskuntaoppi. Se oli mun aine. 
Muistan ku opettaja joka myös oli koulun rehtori sanoi mulle, että sitä melkein harmittaa että kokeesta tulee kymppejä vaikka keskityin enemmän kaverin kans jutteleen tunnilla. 
Siihen aikaan tuli puhuttua iltaisin isäpuolen kans kaikesta joka sivusi yrittämistä ja kaikkea siihen liittyvää.

Ammattikoulussa opiskelin rakennusmaalarin opintoja, yleisaine jaksolla oli taloustietoa (tai jotaki semmosta) muistaakseni. Annettiin tehtäväksi Excel taulukko tehdä ja valita 3-5 osaketta pörssistä ja kirjata ylös yhden osakkeen osto hinta ja summa millä sitä olisi ostanut (olikohan sovittu 3 t euroa leikisti kaikille käyttöön). Kurssin alussa ostetut osakkeet muka realisoitu takaisin rahaksi kurssin loputtua(8viikkoa). Mun sijoitukset oli sattumalta osunut nappiin, siitä lopullinen kipinä hommaan syntyi.
Siitä lähti säästäminen, jotta olisi jotain mitä voi sijoittaa.

Mikäli tuntuu vaikealta laittaa palkasta sivuun rahaa, on nykyään mahdollista avata omalle tilille säästölipas, joka kerää rahaa säästöön melkein huomaamattomasti. 
Säästät samalla kun tuhlaat, joka kerta kortilla maksaessa siirtyy toiselle tilille säästöön valitsemasi summa rahaa, esimerkiksi vaikka 1e. Mikäli sinulla on kuukaudessa 30 ostoa kortilla, säästöön kertyy 30 e/kk jos säästö summa on 1 euro.
Lisää tästä säästö tavasta voit lukea täältä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti